Dag 15 Hiroshima laat een indruk achter


Vanochtend om 6 uur wakker en om half 7 een gebeds dienst bijgewoond. Wel interessant om mee te maken, ondanks dat dat ik mijn bril was vergeten en het allemaal niet zo scherp zag. Het ontbijt wat daarop volgde was ook vegetarisch; rijst, tofu, groente en nog wat ander spul. Niet mijn ding. Een ding is wel zeker het monikken leven is niet iets waar warm voor ga lopen.

Op  naar Hiroshima. Weer veel treinen en een stuk met shinkansen wat wel relaxed is. Aldaar aangekomen richting het peace memorial park waar ook het A-bomb dome staat. Langzaam komt binnen wat hier allemaal is gebeurd. Het is hier vol met school klassen waarvan de kinderen soms zo moedig zij hello te zeggen of elkaar aanstoten, van ᷱjij moet wat vragen, naar niemand die echt durft. We hebben natuurlijk even de bel geluid tegen de kernwapens.
Onderweg kwamen naar het Peace Memorial museum werden we staande gehouden door een enthousiaste leraar met zijn school kinderen. In gebrekkig engels volgde iets wat op een gesprek leek. Af en toe wees een leraar iemand aan die iets zou moeten vragen, maar natuurlijk schrokken ze een voor een wanneer ze werden aangewezen: wat ik! wat vragen ? ik kijk wel uit. Het was een toffe leraar waar we natuurlijk met de hele klas mee op foto moesten. Ieder klasje wat je hier tegen komt heeft een aparte fotograaf bij zich die alles vast legt. Bij het afscheid kwam de hele klas langs om netjes een hand te geven. Sommige wat wijfelend, maar toch. Zo hebben zo toch weer een mooi verhaal en wij ook.

In het museum werd de sfeer toch wat serieuzer. Het begon met een uitleg water vooraf ging aan de oorlog, het moment dat de atoombom veel en daarna de gevolgen daarvan. Het eerste deel van wanneer de bom viel en hoeveel schade de bom had aangericht was nog redelijk te doen, maar het tweede deel over de gevolgen hakte er best in. Vooral toen ik het in deel aan kwam waar ze een paar poppen had neergezet van onder andere kinderen war de vellen van hun lichaam afdroop. Dat gecombineerd met een een paar huilende meisjes die het allemaal teveel werd zorgde ervoor dat ik het er ook even moeilijk mee had en ik was niet de enige die dat had hoorde ik achteraf. Indrukwekkend. De Amerikanen hadden vooraf het bombardement eerst meet apparatuur met een parachute naar beneden gegooid om metingen te kunnen doen. Het was dus ook tegelijk een wetenschappelijk onderzoek, dat maakt het in mijn ogen toch extra bizar.

Na eten zijn we met een groepje nog wat biertjes gaan drinken en wat het best gezellig. Nu ik dit schrijf klinkt het wel wat raar, maar misschien hadden we onbewust wat afleiding nodig. Wat ook hielp was dat een jappaner in het best wel gemene trapje bijna onderuit ging en wij klapte omdat hij zich goed herstelde. Hierdoor hadden we meteen contact en kwam hij later met wat sake aan om te proeven. In hetzelfde tentje was trouwens een heel apart toilet. Een kleinen ruimte vol met spiegels en wel 3 toiletten die geloof het of niet, die naar elkaar gericht stonden. Heel apart. Niets is wat het lijkt…..

Previous post
Next post

One Response to Dag 15 Hiroshima laat een indruk achter

Leave a Reply

Name (required)

Website